Livsmedel

Miljövänligare råvaror och produktion, fler produktbyten i samma utrustning och striktare hygienregler – allt detta ställer höga krav på hygienprocessen. Med en optimal hygienisk design blir produktionen säkrare och rengöringen enklare att utföra, varpå färre produkter behöver kasseras.

CIP-momentet (Clean In Place) blir också mer effektivt, vilket kortar ned omställningstiden mellan varje batch. Hygienisk design handlar också om spårbarhet. Varje råvara i en produkt måste kunna identifieras och spåras – var har produkten tillverkats och vart har den skickats – så att produkten snabbt kan återkallas om den kontaminerats, missfärgats eller innehåller allergener som inte ska finnas där. En väl utförd hygienisk design minskar risken för kontaminering genom att säkerställa att processystemet blir rent varje gång.

Processus har stor erfarenhet av de höga krav som ställs inom livsmedelsbranschen genom regelverk såsom GMP, GxP, GAMP 5 och branschpraxis. Compliance genomsyrar vårt arbete med process- och automationsdesign.

Regelefterlevnaden är närvarande ända från planeringsstadiet och genom projektets alla faser tills att vi har kvalitetssäkrat leveransen med hjälp av testning/verifiering och kan lämna över anläggningen till kunden.